miercuri, 7 aprilie 2010

Taranii sunt la oras, nu la tzara.


Mi`am permis sa iau de pe vestitul site` http://pitzipoanca.org urmatoru` text, nu am cerut voie, dar nici nu ma intereseaza daca don`shoara BadPitzi e de acord sau nu, efectiv ii dau mare dreptate in ceea ce a scris si a afirmat, iar voi fiti atenti aici 5 minute ca merita !

Asa deci..

Vorbiţi în comentarii despre valorile României, adevăratele valori şi tradiţii, nu? E jignitor să îl numeşti ţăran pe cel care scuipă pe stradă, fură o ciocolată din supermarket, se îmbracă în trening adidas la mall, îşi umple sticla de apă de la baie în club. E jignitor nu? De ce? Întrebaţi-vă de unde provin toate astea.



România este o ţară formată în mare parte din ţărani. Da, ţărani. Fix ţărani.

Cine are plăcerea enormă de a lua acasă bunuri moca, chiar dacă nu au nevoie de ele? Cine colecţionează cutii de margarină să facă piftie în ele? Cine nu aruncă pungile alea nenorocite de la supermarket, ca să le pună pe post de coş de gunoi? Cine populează o piaţă în care se ţine un spectacol, eventual pre-electoral? Cine e la coadă la mici? Cine mănâncă 5 pâini pe zi, că altfel le stă mâncarea în gât? Cine are bagajul cel mai mare în aeroport? Cine escaladează boscheţi şi garduri pentru a traversa Bd-ul Iuliu Maniu, decât să mai facă 10-20m până la trecerea de pietoni? Cine aruncă pe jos ambalaje, pentru că nu e un coş de gunoi în apropiere sau pentru că ‘ce, io’s singuru’ care arunc?’? Cine bea ultima gură de suc înainte să se ridice de la masa unui bar, să nu rămână nimic că doar a plătit pentru băutura aia? Cine se duce la nuntă şi pleacă acasă cu mâncare în traistă pentru căţel chipurile? Cine ascultă melodii la telefon, fără căşti? Ce femei de vârsta a 3-a vorbesc în dezacorduri sub pretextul ‘lasă mamă că suntem în familie, nu ne aude nimeni’? Cine sare la bătaie în club că ’s-a uitat unu la nevastă-mea’? Cine gândeşte cu pumnul şi stomacul? Americani, arabi, nemţi cumva? Nu fraţilor, sunt românii, neamurile noastre. De ce la toate evenimentele vezi ziariştii înfulecând la bufetul de protocol pe nerăsuflate, după care îi vezi că îndeasă în traistă câte ceva? De ce a ajuns să fie termenul de ţăran generalizat? Că am vrut eu? Că a vrut x sau y? Aşa era pe vremuri, ăla de la ţară nu avea şcoală, era cioplit cu toporul.

Eh şi ce, vi se pare că am evoluat? Nu, n-am evoluat. Pentru unii evoluţia a constat în buticul deschis în 90 după revoluţie, din care au început să facă bani. Sunt ăia care se dau cu Cayenne-uri pe Magheru. Tot nişte ţărani sunt şi ei. În ce ţară din Europa mai vezi maşinile luxoase din Ro? Românul este un frustrat care îşi dovedeşte valoarea prin achiziţii. Ne dăm cu Aston-uri, Ferrari şi alte tipuri de fier brand-uit, în timp ce nu ştiu ce prinţ/duce/mare baron se plimbă prin Italia cu un Fiat Punto proprietate personală. Ce-i trebuie mai mult. Păi nimănui nu-i trebuie mai mult decât are nevoie, decât românul. Serviciile în România sunt de căcat. Da, de căcat. Prestatorii de servicii sunt Dumnezei, tu eşti un sclav. Românul de sărbători rupe norma la cumpărături, umple 3 frigidere. Să fie. Să aibă ce să pună pe masă! Să nu moară de foame.

Ce te aştepţi de la o naţiune care gândeşte cu stomacul? Mai avem noi cumva alte valori? Sunt, dar puţine. De ce sunt atâţia care neagă şi nu-şi acceptă soarta/condiţia? Tăranul ăla de la ţară, care-a trăit toată viaţa printre vaci şi oi, e un om mai bun decât ţăranul de la metrou care escaladează balustradele. E OM. Eu nu am copilărit la ţară, nu am rude la ţară, nici bunici, nici străbunici. Irelevant. Ţăranii sunt ăia de la oraş acum. Ţara, ferma, dobitoacele, porcii, vaciile, animalele. Toţi sunt prin oraşe.

Trăim într-o ţară în care fiecare om e care pe care, pe toţi îi roade burta, toţi au un cuţit la spate şi sunt pregătiţi să-l arunce cu prima ocazie, pentru o bucăţică de carne. Suntem nişte primitivi. Şi nu există remediu. Haita e prea mare. Nu sunt vreo patrioată înrăită, dar nici adepta emigrării la ‘mai bine’. M-am obişnuit cu ideea, ignor. Dar mi-ar plăcea să văd mai multă lume care conştientizează, gândeşte, procesează, ajută, face. Şi nu aruncă ambalajul pe la spate, să nu-l vadă nimeni... :)

3 comentarii:

  1. 1 la mana valori avem dar nu vorbeste nimeni despre ele pentru ca ziarele sau posturile de televiziune nu au raiting
    2- faza cu mancatul omul munceste mult pt bani putin nu cred ca are bani de umplut frigiderul
    3-iar la faza cu Romania nu evolueaza subevolueaza, aici iti dau dreptate s-a ajuns iara ca pe timpuri, boierul acuma ptronul iar, omul de rand=iobagul

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte dificil de citit.. sper sa renunti la galben si portocaliu pe fundal alb... cat despre articol, propun sa aducem un dictator tanar la putere... pe o perioada de 15 ani, caci timpurile se schimba mereu si generatii diferite cu nevoi diferite apar mereu... de asemenea propun infiintarea unei garzi neutre, o armata care sa poata da oricand jos dictatorul daca o ia razna... si de asemenea, propun taierea unui deget pentru fiecare act de coruptie...

    RăspundețiȘtergere
  3. asta cu degetul imi place>:) realizezi k 90% din politicieni si toti cretinii n ar avea degetele la maini si picioare si fire de par:)))) si asta cu, culorile inainte era pe negru si cum am schimbat a ramas asa:-s de acum oricum va fi doar scris negru

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.